Ψιλά Γράμματα – Τεύχος 1/Ιούνιος 2013

 

Πως θα μπορούσε άραγε να περιγραφεί η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω μας τα τελευταία χρόνια; Άγρια υποτίμηση της εργασίας, καταστολή, επιστρατεύσεις, βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και όχι μόνο, αυξανόμενες φασιστικές επιθέσεις, διώξεις με βάση το DNA (όπως συνέβη και με τους 2 προφυλακισθέντες κατοίκους στην Ιερισσό Χαλκιδικής). Μονόλογος της κυριαρχίας στα ΜΜΕ όπου ακόμα και οι ελάχιστες φωνές διαφοροποίησης φιμώνονται, παύονται. Δημοσιογράφοι κάθε βεληνεκούς να καλούν σε περισσότερη καταστολή, περισσότερη «ασφάλεια», περισσότερη εφαρμογή της πολιτικής των αφεντικών, περισσότερη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και συγχρόνως να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κοινωνική εξαθλίωση και τον αποκλεισμό.

 

Αυτό είναι το καθεστώς (μόνιμης) έκτακτης ανάγκης, αυτός είναι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Και αν διαμαρτυρηθείς έντονα μπορεί να φας και σφαίρες (ειδικά αν είσαι «παράνομη» ύπαρξη) όπως έγινε στη Μανωλάδα ή αν δε διαμαρτυρηθείς μπορείς να πεθάνεις αθόρυβα στα εργασιακά κάτεργα των ταχύτατα αναπτυσσόμενων ελληνικών εταιρειών (δε ξεχνάμε να στηρίζουμε ελληνικά προϊόντα έτσι;) όπως έγινε πρόσφατα σε κατάστημα της pizza fan στην Πάτρα. Υπάρχει πάντα βέβαια η δυνατότητα να μην είσαι καν εργαζόμενος αλλά «εθελοντής» σε μία από τις πολλές Μ.Κ.Ο (Μπίζνες Καλά Οργανωμένες) που απλόχερα μοιράζουν κρατική διαμεσολάβηση, απλήρωτη εργασία και φρούδες ελπίδες. Αυτή είναι η νομιμότητα, αυτή είναι η αστική ηθική. Απέναντι σε αυτή τη νομιμότητα οι «εστίες ανομίας», οι καταλήψεις και τα στέκια μας ορθώνονται απέναντι και για αυτό το λόγο δέχονται και την κρατική καταστολή. Το κράτος και τα αφεντικά δεν παίζουν μπάλα μόνοι τους. Οι αντιστάσεις είναι εδώ, πετυχαίνουν μικρές νίκες, ηθικές και πολιτικές, οργανώνονται και ανασυντάσσονται.

 

Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα με τα οποία επιλέξαμε να καταπιαστούμε στο πρώτο αυτό τεύχος της έκδοσης. Μια έκδοση που ευελπιστούμε να λειτουργήσει τόσο ως μέσο αντιπληροφόρησης απέναντι στην κυρίαρχη προπαγάνδα αλλά και ως μέσο διάχυσης του αναρχικού λόγου και πρακτικής στη Νέα Σμύρνη και όχι μόνο.  

This entry was posted in Κείμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *