Παρέμβαση-συγκέντρωση ενάντια στον εθνικισμό και τις φασιστικές επιθέσεις στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου το απόγευμα πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων ενάντια στον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία και τις φασιστικές επιθέσεις. Η παρέμβαση η οποία στηρίχθηκε από πολλούς/ες σύντροφους-ισσες και συναγωνιστές-τριες, διήρκησε περίπου δύο ώρες, αναρτήθηκε πανό, στήθηκε μικροφωνική, μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

Στον καιρό των εθνικισμών, του πολέμου και της μισαλλοδοξίας όποιος σπέρνει πατριωτισμό, θερίζει φασισμό.

Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια αποτέλεσαν το κατάλληλο έδαφος για να ξαναβγούν στο δημόσιο πεδίο οι φασίστες. Για κάτι περισσότερο από ένα χρόνο βιώνουμε ξανά την έξαρση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας ως μια απόπειρα κανονικοποίησης του ρατσισμού και του εθνικισμού. Διαπιστώνουμε ότι και ο φασισμός και τα εργαλεία του εμφανίζονται με αξιοσημείωτη συνέπεια και σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κράτους και του κεφαλαίου. Ενώ κατά την διάρκεια συστημικής σταθερότητας βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο, σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής ή αξιακής κρίσης το καθεστώς εργαλειοποιεί τις φασιστικές εφεδρείες του είτε για να διαφυλάξει την ύπαρξή του, είτε για να προωθήσει την ατζέντα του.

Η περίοδος 2008-2013 είναι ενδεικτική. Ως απάντηση στην κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και σε συνάρτηση με την ραγδαία κρίση του ελληνικού καπιταλισμού το κράτος πριμοδότησε την νεοναζιστική γκρούπα της Χ.Α. Οι ναζί της ΧΑ λειτούργησαν ως τα πιστά σκυλιά της εξουσίας, απορροφώντας μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και στρέφοντάς την ενάντια στους πιο αδύναμους κρίκους της (μετανάστες/στρίες) αλλά και ενάντια σε όσους έμπρακτα αντιστέκονταν στην επίθεση κράτους και κεφαλαίου. Το κράτος πριμοδότησε τους ναζί εκείνη την περίοδο μέχρι το σημείο να μετατραπούν από παρακρατικό μηχανισμό ρατσιστικών επιτροπών «αγανακτισμένων πολιτών» σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Τα πογκρόμ, η ρατσιστική βία, οι ψευτοτσαμπουκάδες σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και στα έδρανα της βουλής μοιραία οδήγησαν και σε δολοφονίες όπως αυτές του Σαχτζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Όταν το σύστημα είχε πια διαφυλάξει τα νώτα του και η δυναμική του κοινωνικού ανταγωνισμού έπνεε τα λοίσθια, όταν η προσπάθεια συγκυβέρνησης ΝΔ-ΧΑ ναυάγησε (το καλοκαίρι του 2013), τότε οι δεξιοί πολιτικοί διαχειριστές, εκμεταλλευόμενοι την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος, μάζεψαν τα γκέμια των σκυλιών τους με το γνωστό επικοινωνιακό σώου κρατικού «αντι»φασισμού της σύλληψης κορυφαίων στελεχών της ΧΑ. Το ελληνικό κράτος μια χαρά είχε κάνει την δουλειά του.    

Η παρούσα συνθήκη αποτελεί περίοδος κανονικοποίησης του ρατσισμού και του εθνικισμού μέσω της παρέλασης των πατριωτικών αφηγήσεων και στις δύο όχθες του κοινοβουλευτικού τόξου. Από την μία ο αριστερός πατριωτισμός του ΣΥΡΙΖΑ που προέτρεπε σε εθνική συναίνεση για την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και στην ανάδειξη της συμφωνίας για το μακεδονικό ως πατριωτικό καθήκον. Από την άλλη έχουμε τον εθνικιστικό παροξυσμό ολόκληρης της δεξιάς πολυκατοικίας (από την ΝΔ μέχρι και την ΧΑ) η οποία συσπειρώθηκε γύρω από το μακεδονικό ως κύριο άρμα της παραγωγής αντιπολιτευτικού λόγου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ίδιος ο εθνικισμός, αριστερός ή δεξιός. Η εθνικιστική πανώλη έφερε πάλι στο προσκήνιο το κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό, τη βία ενάντια σε μετανάστες/ριες, ομόφυλους/ες, οροθετικούς/ες, γυναίκες. Ταυτόχρονα, έχουμε όλη αυτή την περίοδο οργανωμένες και στοχευμένες επιθέσεις, πάντα με τις «πλάτες» και υπό την επίβλεψη των μπάτσων, σε υποδομές αγώνα και αντίστασης όπως το ΕΚΧ Σχολείο, η κατάληψη Libertatia, το κατειλημμένο θέατρο Εμπρός, η κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ.

Οι φασίστες ξεμύτισαν πάλι από το περιθώριο και με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές/νομαρχιακές και βουλευτικές) διεκδικούν πολλαπλώς παρουσία στον δημόσιο χώρο. Την 1η Φλεβάρη στην πλατεία Κυψέλης, δικάβαλα μηχανάκια με χρυσαυγίτες και επικεφαλής τον νεοναζί υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών Κασιδιάρη χτύπησαν δύο κοπέλες που αντέδρασαν στην φασιστική παρουσία.

Την Τετάρτη 27 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, χρυσαυγίτες με επικεφαλής πάλι τον Κασιδιάρη εμφανίστηκαν στα Πετράλωνα με σκοπό να μοιράσουν προεκλογικά φυλλάδια και να σπείρουν το μισάνθρωπο δηλητήριο τους. Βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιμέτωποι με συντρόφους/συντρόφισσες οι οποίοι/οποίες κινητοποιήθηκαν άμεσα κάνοντάς σαφές ότι είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονιές της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης. Έτσι οι φασίστες μόλις είδαν τους δύο πρώτους συντρόφους να τους πλησιάζουν τράβηξαν όπλο με το οποίο τους στόχευσαν και απείλησαν να τους πυροβολήσουν και στη συνέχεια τράπηκαν άρον άρον σε φυγή.

Στις 8 Μαρτίου, φασίστας εισέρχεται σε τραμ στην στάση Αιγαίου στη Ν. Σμύρνη και αφού κλείνουν οι πόρτες του οχήματος βγάζει μαχαίρι και το προτάσσει προς τους επιβάτες λέγοντας πως θέλει να σφάξει Αλβανούς. Για όλη την διάρκεια της παρουσίας του στο τραμ, ο φασίστας ήταν νηφάλιος και ψυχικά ήρεμος. Όταν προσήχθει από μπάτσους που είχαν ειδοποιηθεί από τον οδηγό του τραμ αντέδρασε ως γνήσιος χρυσαυγίτης λέγοντας ότι δεν θα αντισταθεί αφού μαζί τους είναι, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα και δημόσια την ιδεολογική του ταυτότητα φωνάζοντας «ζήτω η χρυσή αυγή», «θάνατος στους Αλβανούς», «όλοι οι μετανάστες θα πεθάνουν» και «η Ελλάδα στους Έλληνες». Οποιαδήποτε ομοιότητα με την ρητορική του ισλαμοφοβικού τρομοκράτη στην Νέα Ζηλανδία που δολοφόνησε περίπου 50 ανθρώπους ΔΕΝ είναι τυχαία.

Στις 15 Μαρτίου, η δήμαρχος Μάνδρας σε μια μισανθρωπική/ρατσιστική προεκλογική κίνηση κάλεσε σε διαμαρτυρία έξω από ξενοδοχείο στα Βίλια Αττικής όπου στεγάζονται μετανάστες/στρίες με σκοπό να σιγοντάρει και να κεφαλαιοποιήσει πάνω στα συντηρητικά αντανακλαστικά των κατοίκων και να μαζέψει κανένα ψηφαλάκι. Κατά την διάρκεια της ρατσιστικής παρέμβασης κάποιοι πέταξαν πέτρες και ξύλα στις πόρτες των μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και παιδιά. Όλα αυτά υπό την παρουσία των μπάτσων και τις ευλογίες της ίδιας της δημάρχου, που κατά την διάρκεια της πλημμύρας στην Μάνδρα αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τους θανάτους 25 ανθρώπων, ενώ ήταν η ίδια που αρνήθηκε να φτιάξει αντιπλημμυρικά έργα για την ασφάλεια των κατοίκων.

Την Δευτέρα 18 Μαρτίου στον Κεραμικό οκτώ φασίστες επιτίθονται σε δύο Αφγανούς μετανάστες τους κτυπούν και επιχειρούν να τους μαχαιρώσουν ακόμα και στο κεφάλι. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Τα παραπάνω γεγονότα ήρθαν να προστεθούν στην δολοφονία του Petrit Zifle, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα από τον χρυσαυγίτη Δημήτρη Κουρή γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει το εθνικιστικό παραλήρημα του δολοφόνου. Στην δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου από το πατέρα της επειδή δεν ακολουθήσε τις «προσταγές» του και επέλεξε για σύντροφο της ζωής της έναν Αφγανό μετανάστη. Στις χιλιάδες μετανάστες/στριες, γυναίκες, εργάτες/τρίες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που έχουν γευτεί την κοινωνική καταπίεση και τον φασισμό που παράγεται και επιβάλλεται από την εξουσία και διαχέεται μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Έχουμε επίγνωση ότι η έξαρση της φασιστικής βίας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με νομικά μέσα, ούτε και από τον κρατικό μηχανισμό που άλλωστε δεν δαγκώνει τα άκρα του. Για να μην συνηθίσουμε, λοιπόν, το μακάβριο έργο των φασιστών αποτελεί ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό μας καθήκον να αντιμετωπίσουμε το φασιστικό σύμπτωμα στο δρόμο, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, εκεί που παράγεται δημόσιος λόγος και πολιτικά γεγονότα. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι πολύμορφος και μέρος ενός ευρύτερου αντιεθνικιστικού, αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού αγώνα. Η Λερναία Ύδρα του εθνικισμού, όπως και αν αυτή εμφανίζεται (ως πατριωτισμός, ως φασισμός, ως ρατσισμός, ως σεξισμός, ως πατριαρχία, ως ισλαμοφοβία, ως αντισημιτισμός), δεν μορφώνεται, δεν εξευγενίζεται, δεν εκδημοκρατίζεται αλλά αποκεφαλίζεται και καυτηριάζεται για να μην ξαναφυτρώσει διπλό.

Πρέπει να παλέψουμε όλοι και όλες ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τις φασιστικές εφεδρείες τους. Ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια σε ό,τι χωρίζει τους ανθρώπους. Να παλέψουμε για ένα κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας

Να στήσουμε αναχώματα ενάντια στους εθνικισμούς, τον φασισμό, την μισαλλοδοξία και τον πόλεμο, να αγωνιστούμε για την ανατροπή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την κοινωνική επανάσταση, για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

 αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

This entry was posted in Κείμενα, Στους δρόμους των γειτονίων μας. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *