Το “Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στο κλάδο του επισιτισμού” πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου παρέμβαση στο μαγαζί “κεφτές” στην Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Σμύρνη. Στο συγκεκριμένο μαγαζί πέρα απο μεροκάματα πείνας, μαύρη εργασία και απλήρωτα δεδουλευμένα, όταν κάποιος εργαζόμενος, όπως ο εργαζόμενος και πλέον απολυμένος Α., διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυση.
Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες και στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες.
Κείμενο του ΣΣΜ που μοιράστηκε στη παρέμβαση:
Εργασιακός Μεσαίωνας και στο μαγαζί «Κεφτές και δεν φταις»
Ο συνάδελφος Α. ξεκίνησε να εργάζεται ως λαντζιέρης στο κατάστημα “κεφτές και δε φταις” στη νέα Σμύρνη την παρασκευή 24/04/2015 και η υπογραφή της σύμβασης εργασίας πραγματοποιήθηκε τη τρίτη 28/4 /15, χωρίς να του δοθεί το αντίγραφο όπως προβλέπεται. Ο εργοδότης του ζήτησε να δουλεύει 6 ημέρες την εβδομάδα, για 10 και παραπάνω ώρες, χωρίς να παίρνει το νόμιμο ρεπό, ενώ οι όροι της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ τους ήταν για εργασία τριών ημερών και 18 ωρών εβδομαδιαίως (δηλαδή 3 6ωρα). Αποτέλεσμα των απαιτήσεων του εργοδότη ήταν ο Α. να πληρώνεται 25 ευρώ για πάνω απόν 10 ώρες εργασίας, και να μην έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, απαραίτητη για την υγεία του. Ο Α. υπέκυψε στις απαιτήσεις του αφεντικού λόγω της μεγάλης οικονομικής ανάγκης και υπό το φόβο της ανεργίας, σκεπτόμενος ότι οι όροι εργασίας ενδέχεται να βελτιωθούν, και να του αποδοθούν οι νόμιμες αποδοχές και τα ένσημα για τις πραγματικές ώρες εργασίας.
Στο εν λόγω μαγαζί, στις 10 και παραπάνω ώρες εργασίας του Α. Δεν περιλαμβάνονταν μόνο η αρμοδιότητα της λάντζας, αλλά και το καθάρισμα της κουζίνας, και η προετοιμασία του μαγειρέματος, όπως για παράδειγμα το καθάρισμα και το κόψιμο 40-60 κιλών πατάτας ημερησίως. Παράλληλα, στο μαγαζί η υποδομή της λάντζας ήταν μηδαμινή, ενώ επικρατούσε παντελής έλλειψη οργάνωσης στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρού εργατικού ατυχήματος για τους εργαζόμενους. Φυσικά, για τις συνθήκες αυτές, αλλά και για οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των όρων εργασίας, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είχε μόνο ο εργοδότης.
Και ενώ ο Α. υπέμεινε τις εξαντλητικές αυτές συνθήκες, προσπαθώντας για το καλύτερο, ο εργοδότης σταμάτησε να του καταβάλει ακόμη και τα ελλιπή αυτά ημερομίσθια των 25 ευρώ. Έτσι, από τη πέμπτη 15/10 έως και τη Κυριακή 29/11 (40 ημερομίσθια) ο Α. δούλευε παντελώς απλήρωτος, ενώ την ίδια περίοδο το αφεντικό άνοιγε και νέο μαγαζί στην περιοχή της Γλυφάδας. Μετά από τις 40 αυτές μέρες, όταν ο Α. ζήτησε τα δεδουλευμένα που του αντιστοιχούσαν, η απάντηση του αφεντικού ήταν η απόλυσή του.
Ο συνάδελφος Α., και μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων -Μάγειρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας τις απαράδεκτες συνθήκες που βίωσε στο εν λόγο μαγαζί καθώς και τις δεδουλευμένες απλήρωτες μέχρι στιγμής οφειλές της εργοδοσίας. Μέσα στις οφειλές του αφεντικού, περιλαμβάνονται οι 40 απλήρωτες μέρες εργασίας, καθώς και οι νόμιμες απολαβές που αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας (10 και πλέον ώρες/ μέρα), και οι κυριακάτικές και νυχτερινές προσαυξήσεις και τα δώρα/ επιδόματα.
Ως σωματείο στεκόμαστε διπλά στον απολυμένο Α. διεκδικούμε μαζί του τα δικαιώματα όλων μας και παλεύουμε εναντία στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν τα αφεντικά.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ Α.