Κάτω τα ξέρα από τις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα. Αλληλεγγύη στην ηλεκτρονική κινηματική δομή του espiv.net

Κάτω τα ξέρα από τις αυτοοργανωμένες  δομές αγώνα.

Αλληλεγγύη στην ηλεκτρονική κινηματική δομή του espiv.net

Από τις 21/5 και κατόπιν προφορικής εντολής των Πρυτανικών αρχών του Παντείου, ο server του espiv.net τέθηκε εκτός λειτουργίας από τους υπευθύνους της μηχανοργάνωσης της σχολής. Αφορμή για αυτή την νέα κατασταλτική επίθεση ήταν μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα για δυο βιβλία που ανέβηκαν σε ένα από τα εκατοντάδες blogs (850) που φιλοξένει ο server του espiv.net.

Η συγκεκριμένη πρόφαση των Πρυτανικών Αρχών, δεν μπορεί να αποκρύψει το πραγματικό τους κίνητρο, που δεν είναι άλλο από την καταστολή μιας ακόμα κινηματικής δομής. Ο κινηματικός server φιλοξενεί εκατοντάδες blogs πολιτικών συλλογικοτήτων, καταλήψεων, συνελεύσεων γειτονιάς, πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων και άλλων κινηματικών δομών και για αυτόν τον λόγο ενοχλεί και βρίσκεται στο στόχαστρο της καταστολής. Η κίνηση αποσκοπεί στην ηλεκτρονική πολιτική φίμωση του λόγου των πολιτικών/ εργατικών εγχειρημάτων που φιλοξενεί και προσπαθεί να αποτελέσει ένα ακόμα χτύπημα στις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα, επιβάλλοντας τον έλεγχο και την επιτήρηση κάθε πληροφορίας που διακινείται ηλεκτρονικά.

Έτσι, από τις εκκενώσεις καταλήψεων και αυτοοργανωμένων δομών αγώνα, τον αντιμεταναστευτικό πόλεμο που διεξάγεται από τα σύνορα του Έβρου μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/στριών, από τις φυλακίσεις και διώξεις αγωνιστών/στριών, την καταστολή των αντιστάσεων που προκύπτουν για την αποτροπή της εντεινόμενης καταστροφής και λεηλασίας της γης και των φυσικών πόρων, από την προσπάθεια ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και του απεργιακού δικαιώματος,  φτάνουμε στην τωρινή απόπειρα ηλεκτρονικής πολιτικής φίμωσης.

Οι πρυτανικές αρχές της Παντείου δεν λειτουργούν απλά ως ένας απλός θέσμος που διαφυλάσσει «αθώα» και πολιτικά «αχρωμάτιστα» τα του οίκου της, αλλά ως εντολοδόχος της κρατικής πολιτικής , ο οποίος μάλιστα στις αρχές του έτους προχώρησε σε εκκενώσεις τριών πολιτικών χώρων, στο ισόγειο του γυάλινου κτηρίου. Παρόμοιες περιπτώσεις άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχουν λάβει χώρα, όπως λ.χ. η πρυτανική αρχή της ΑΣΟΕΕ, που ζήτησε και συμμετείχε στην εκκένωση της Κατάληψης Βανκούβερ και του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΑΣΟΕΕ. Αυτές οι κινήσεις δεν πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έπειτα από την (εκ νέου) κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, σειρά έχουν οι αντιστάσεις, οι οποίες υψώνονται εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Το κράτος οραματίζεται πανεπιστημιακούς χώρους πλήρως αποστειρωμένους, καθαρούς και απονεκρωμένους από κοινωνικές και ταξικές διεκδικήσεις, χώρους όπου θέση έχουν η ιδιωτική πρωτοβουλία, ο έλεγχος, και η επιτήρηση. Έτσι, γίνεται αντιληπτή η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους, αναγνωρίζοντας ότι το πανεπιστήμιο, ως κοινωνικό πεδίο, διαχρονικά έχει αποτελέσει φυτώριο αντιστάσεων και ο εκτοπισμός των κομματιών εκείνων που αγωνίζονται ενάντια  στη βίαιη αναδιάρθρωσή του κρίνεται αναγκαίος, καθώς αποτελεί το μέσο για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εντατικοποίηση των σπουδών.

Η κυριαρχία αντιλαμβάνεται ότι μπροστά στην επερχόμενη οικονομική-πολιτική κρίση που αναδύεται με αφορμή την πανδημία του Covid 19 θα βρεθεί – και πρέπει να βρεθεί – μπροστά σε δυναμικές αντιστάσεις. Αναγνωρίζοντας ότι η ηλεκτρονική αυτοοργανώμενη αντιπληροφόρηση συμπληρώνει τους αγώνες που αναδύονται και αποτελεί σημαντικό εργαλείο τους και αξιολογώντας,  ταυτόχρονα, το ότι η ηλεκτρονική αντιπληροφόρηση έχει λειτουργήσει σε διάφορες χώρες της υφηλίου ως η φωνή των αγωνιζόμενων και εξεγερμένων, σπεύδει να θωρακιστεί και σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορέσει να επιβάλλει την νέα κανονικότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των από τα κάτω.

Η καταστολή του κινηματικού server, ο οποίος λειτουργεί από το 2008 στο Πάντειο μας αφορά όλ@. Η πολιτική φίμωση του ηλεκτρονικού λόγου και η γενικότερη προσπάθεια ελέγχου της ελευθερίας λόγου δεν θα γίνει αποδεκτή. Η κατασταλτική εκστρατεία δεν θα μείνει αναπάντητη.

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti.

This entry was posted in Κείμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *