ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 99

Τον Σεπτέμβριο του 2016 το εγκαταλελειμμένο και παρατημένο για χρόνια κτήριο στην οδό Φιλολάου 99  στην περιοχή του Παγκρατίου απέκτησε ξανά ζωή. Αναρχικοί και αναρχικές το κατέλαβαν με σκοπό την δημιουργία ενός απελευθερωμένου εδάφους και την μετατροπή του από ένα κτήριο ερείπιο «σ’ ένα ζωντανό τόπο συνάντησης και δημιουργίας για τους κατοίκους της γειτονιάς, σ’ ένα ορμητήριο αντίστασης για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους»*. Ένα ακόμα σημείο αντίστασης απέναντι σε μηχανισμούς εξουσίας, στα αναπτυξιακά σχέδια των αφεντικών, στις παρακρατικές-φασιστικές εφεδρείες, στις λογικές ανάθεσης και διαμεσολάβησης, στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και την τουριστικοποίηση των γειτονιών. Ανάχωμα στην κρατική και καπιταλιστική λεηλασία της ζωής μας.

Ενώ η κατάληψη Φιλολάου 99 κλείνει σχεδόν 3 χρόνια παρουσίας και δράσης  εμφανίστηκε ως δια μαγείας ο Βασίλης Παναγιωταράς, κάτοικος Πετραλώνων, Δωριέων 6, δηλώνοντάς ότι είναι ο «νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου». Σε συνεργασία με το  δικηγόρο Μιχάλη Χαράλαμπου κοινοποίησαν προς τους συντρόφους/ισσες, που συμμετέχουν στην κατάληψη, την απαίτηση τους το κτήριο να εγκαταλειφθεί και να τους παραχωρηθεί για ιδία χρήση και κατά πάσα πιθανότητα για εμπορική χρήση. Τα κληρονομικά έγραφα που εμφάνισαν είναι αμφιβόλου προέλευσης. Η εγκυρότητα των εγγράφων ωστόσο είναι ελαχίστης σημασίας και απλά καταδεικνύει το θράσος που έχουν όσοι θέλουν να κάνουν μπίζνες στις πλάτες ενός απελευθερωμένου και ζωντανού οργανισμού μέσα στο εμπορευματοποιημένο αστικό τοπίο. Η συνεργασία των δύο αυτών υποκείμενων, που στοχεύει στην καταστολή μιας δομής αγώνα, δεν γίνεται για να καλύψει μια δική τους βασική βιοποριστική ανάγκη, άλλα εντάσσεται στον σχεδιασμό που αφορά το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, για ανάπλαση και άγρια τουριστικοποίηση. Εκεί που μικροί και μεγάλοι επενδυτές συναντιούνται σε έναν ανελέητο αγώνα δρόμου με σκοπό το κέρδος.

Ο σχεδιασμός κράτους και κεφαλαίου, για το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο, είναι η μετατροπή των γειτονιών μας σε εμπορικά κέντρα των οποίων η αισθητική (αναπλάσεις δημόσιων χώρων, εμπορευματοποίηση και αποστείρωση ελεύθερων χώρων πρασίνου) και η λειτουργία θα εξυπηρετούν με το πιο πρόσφορο τρόπο τις ανάγκες του τουρισμού. Μέσα σε αυτή την συνθήκη κάποιοι και κάποιες περισσεύουν. Οι κάτοικοι των περιοχών  έρχονται αντιμέτωποι με εξώσεις, υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις γειτονίες τους. Οι πάντα αόρατοι μετανάστες/τριες, τοξικοεξαρτημένοι/ες, Ρομά, άστεγοι/ες, φτωχοδιάβολοι, που πρέπει να εκδιωχθούν μακριά από την τουριστική βιτρίνα.

Η κατάληψη Φιλολάου 99, όπως και όλοι οι αυτοοργανωμένοι χώροι αγώνα στοχοποιούνται γιατί αποτελούν ανάχωμα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων. Για αυτό και για όλους τους λόγους του κόσμου  στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στην κατάληψη Φιλόλαου 99.

Οι καταλήψεις αποτελούν αυτοοργανωμένες δομές αγώνα και κομμάτι ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, που στο σήμερα προεικονίζουν το αύριο

10,100,1000 καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

*απόσπασμα από το κείμενο πολιτικής υπεράσπισης της κατάληψης Φιλολάου 99-πρωτοβουλιά αναρχικών-αντιεξουσιαστών  από τους πρόποδες του Υμηττού.

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti

This entry was posted in Κείμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *