Kανένας για ψώνια-κανένας για δουλειά στις 4 Νοέμβρη (και κάθε Κυριακή) τα μαγαζιά κλειστά

Ανακοίνωση του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια [Οκτώβρης 2018]

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ 32, ΟΥΤΕ 8!

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Τον Μάη του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας, με εφαρμογή σε ολόκληρο το δήμο Αθηναίων, το παραλιακό μέτωπο, τον Πειραιά, την περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι κομμάτι της επίθεσης των αφεντικών ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων. Εδώ και πέντε χρόνια ακόμα πιο μεθοδευμένα, κράτος και αφεντικά επιδιώκουν την κατάργησή της . Αρχικά με το νόμο το 2013, για άνοιγμα των καταστημάτων 7 και έπειτα για 8 Κυριακές, επόμενο βήμα ήταν η απόφαση το 2014, την οποία αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω, να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές και συνεχίζουν με τον νέο νόμο το 2017, που προβλέπει ανοιχτά καταστήματα 32 συνεχόμενες Κυριακές από Μάη μέχρι Οκτώβρη.

Ο κλάδος του εμπορίου συνεχίζει να αποτελεί δοκιμαστικό σωλήνα για σειρά αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετεί το κράτος και προωθεί η εργοδοσία. Από το εμπόριο ξεκίνησε το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα σπαστά ωράρια κ.λ.π που απλώθηκαν σαν γάγγραινα σε άλλους κλάδους. Έτσι και σήμερα, η ανηλεής επίθεση στο ωράριο (με «λευκές νύχτες» και «Black Friday»), το οποίο καταστρατηγείται διαρκώς υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 και 12 ώρες, και το τσάκισμα των κάθε λογής αργιών (Καθαρής Δευτέρας, 26 Δεκέμβρη,2 Γενάρη, 6 Γενάρη), η επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων, η οριζόντια μείωση μισθών μαζί με μαζικές απολύσεις-«παραιτήσεις», οι απλήρωτες υπερωρίες και η σφοδρή εντατικοποίηση καθώς και η γενικευμένη εφαρμογή της ενοικιαζόμενης και ελαστικής εργασίας, αποτελούν τη νέα εργασιακή κόλαση για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Ίδιες συνθήκες βιώνει το σύνολο των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς. Τσάκισμα μισθών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πληρωμή με κουπόνια, υποκατώτατος μισθός για «νεοεισερχόμενους» στην εργασία, ανακύκλωση ανεργίας μέσα από προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας, δολοφονίες εργατών σε εργασιακά κάτεργα. Στόχος της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου εναντίον μας είναι η υποτίμηση της ζωής μας, η ένταση του φόβου μας, το να γίνουμε ακόμα πιο φτηνοί, πιο ευάλωτοι και οι εργοδότες διασφαλίζοντας την κερδοφορία και την εξουσία τους στις πλάτες και τον ιδρώτα μας. Είναι ξεκάθαρο πως ρόλος της κυβέρνησης ως διαχειριστή του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της αστικής τάξης. Γι’ αυτό και επιτίθεται σε κάθε κοινωνική αντίσταση που ορθώνεται: καταστέλοντας τις παρεμβάσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, συκοφαντώντας τον αγώνα για ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα κήρυξης απεργιών με το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Στην κομβική αυτή διαμάχη ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και στον κόσμο των οικονομικών – πολιτικών αφεντικών, παίρνουμε τη θέση που μας αναλογεί βάσει των ταξικών μας συμφερόντων. Και η θέση όλων όσοι υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση βρίσκεται δίπλα στους απεργούς, μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να ψωνίζεις την Κυριακή. Η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες των καταστημάτων είναι αυτή του εξαντλημένου εμποροϋπάλληλου. Τις Κυριακές δεν κάνουμε βόλτα να δούμε τις βιτρίνες και να ψωνίσουμε γιατί κάθε χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων ενός κλάδου, αποτελεί χτύπημα συνολικά στον κόσμο της εργασίας. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νεολαίους, στους συνταξιούχους και τους καλούμε να μην υποκύψουν στην προσπάθεια επιβολής ενός κλίματος ατομικισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Τα προβλήματα όπως και οι ανάγκες μας είναι κοινές, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας.
Σε μιας τέτοιας έκτασης επίθεση έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας μας είναι μακροχρόνιος, με επιτυχίες και εμπόδια, αλλά πάνω από όλα με πείσμα και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ο αγώνας για την προάσπισή της είναι μια από τις μάχες της τάξης μας. Εδώ και πέντε χρόνια το <<Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια>> μαζί με εργαζόμενους στο εμπόριο αντιστέκονται στο ολοκληρωτικό τσάκισμα της κυριακάτικης αργίας. Η συμμετοχή της εργατικής συνάντησης “εργαζόμενοι/εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου” (Ορθοστασία) στο συντονιστικό και η στήριξη των παρεμβάσεών της, δυνάμωσε τον αγώνα και ανέδειξε ακόμα περισσότερο τη δύναμη που δίνει η συναδελφική αλληλεγγύη.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο αγώνας μας έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγώνα και των αποτελεσμάτων που αυτός μπορεί να φέρει είναι οι κινητοποιήσεις τον Ιούνη και τον Ιούλη του 2017. Αυτούς τους δύο μήνες το «Συντονιστικό δράσης» κατάφερε να μπλοκάρει έμπρακτα τις ορέξεις των εργοδοτών και των πολυεθνικών ομίλων να εφαρμόσουν το καινούριο μέτρο των 32 Κυριακών στο κέντρο της Αθήνας. Από τις αρχές Ιούνη, οι δυναμικές εργατικές περιφρουρήσεις στην Ερμού είχαν αναγκάσει τον “πρωτεργάτη” όμιλο της Inditex να οπισθοχωρήσει και να ακυρωθεί στην πράξη το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή.

Αντίστοιχα, όταν προσπάθησαν να επιβάλλουν τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, η διαρκής, μαχητική και αδιαμεσολάβητη παρουσία έξω από τα μαγαζιά στην Ερμού, του Συντονιστικού μαζί με τους εργαζόμενους, είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί στην πράξη η εφαρμογή του νόμου. Εκείνες τις μέρες ζήσαμε στιγμές συναδελφικότητας, αλληλεγγύης, και αντίστασης. Πέντε χρόνια αγώνα δικαιώνουν την επιμονή μας να μην εφησυχάζουμε με καμία προσφυγή ή απόφαση του ΣτΕ, μια αυταπάτη που καλλιεργούν συστηματικά οι ενώσεις εργοδοτών (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), εμπορικοί σύλλογοι καθώς και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θεσμική δικαιοσύνη δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη διακηρυγμένη κρατική πολιτική και τα συμφέροντα των αφεντικών. Επιμένουμε ότι, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ. Όπως τότε έτσι και τώρα εμμένουμε πως o μόνος φραγμός απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από το κράτος και τα αφεντικά είναι η αναβάθμιση της οργάνωσης και της ετοιμότητάς μας, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι τα ταξικά μας συμφέροντα διασφαλίζονται μόνο με τους δικούς μας αγώνες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία, όπως κάνουμε από τις αρχές του 2018 με συγκέντρωση στις 2 Γενάρη στο Factory Outlet στην Πειραιώς, για την υπεράσπιση της κλαδικής αργίας, αναγκάζοντας το Public και το McArthurGlenn να παραμείνουν κλειστά, με την πανελλαδική απεργία στις 14/1 και τον απεργιακό αποκλεισμό του Factory Outlet αλλά και με τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις στα καταστήματα του Ομίλου Inditex στις 10 και 24 Ιούνη,στο κέντρο της Αθήνας και στη Γλυφάδα, και σε συντονισμό με αντίστοιχες παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, με την παρέμβαση και αποκλεισμό καταστημάτων ενάντια στο αίσχος της “Λευκής νύχτας” στο Ίλιον στις 30 Ιούνη και με τις απεργιακές περιφρουρήσεις, για άλλη μία εργάσιμη Κυριακή, στην Ερμού στις 15 Ιούλη. Υπερασπιζόμαστε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους μας στο εμπόριο και σε κάθε εργασιακό κλάδο, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητές τους, όλο τον κόσμο του αγώνα, όσες κι όσους βιώνουν τη σύγχρονη καταπίεση και εκμετάλλευση, να δώσουμε από κοινού και να δυναμώσουμε τη μάχη αυτή. Με όπλα την από τα κάτω οργάνωση, τη συλλογική αντίσταση και την ταξική αλληλεγγύη!

Συντονίζουμε τις μάχες που δίνουμε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς σε κάθε γωνιά της χώρας. Ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζει τα ψίχουλα που δίνονται στους εργαζόμενους ως επιτυχία αλλά και ενάντια στη ρητορική των αφεντικών που έχει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς προτάσσουμε την από τα κάτω οργάνωση και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις που θα ικανοποιούν τις δικές μας ανάγκες. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την οργανωμένη από τα κάτω διακλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την 1η Νοέμβρη. Βάζουμε τα εργατικά συμφέροντα και τις ανάγκες μας μπροστά.

Δυναμώνουμε κι άλλο τις ταξικές μας αντιστάσεις, οργανωνόμαστε σε εργατικές συλλογικότητες και σωματεία, οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε γειτονιά, δημιουργούμε συντονιστικά σε κάθε πόλη, αναβαθμίζουμε την πανελλαδική διάσταση του αγώνα με την ανάληψη συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Προωθούμε τον οριζόντιο συντονισμό των εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων από το εμπόριο αλλά και άλλους κλάδους, συνελεύσεων γειτονιών και ευρύτερα συλλογικοτήτων του ταξικού-κοινωνικού κινήματος.

Μπροστά στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 4 Νοέμβρη αλλά και στις 3 συνεχόμενες Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη, καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς-γειτονιές, να αναχαιτίσουμε και πάλι τους σχεδιασμούς τους, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ενίσχυση του αγώνα για την Κυριακάτικη αργία, αλλά και συνολικά της θέσης μας ως εργαζόμενων στο πεδίο της ταξικής πάλης. Να συνδέσουμε και να εντείνουμε τους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες των από τα κάτω ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ (και κάθε Κυριακή) ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ, ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ.

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια | https://syntonistikokyriakes.espivblogs.net – syntonistiko_drasis@espiv.net

This entry was posted in Κεντρικές Διαδικασίες. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *